برای ارتباط با کارشناسان دنیته، تا تاریخ ۴/۱/۱۴۰۲ از طریق واتس آپ اقدام فرمایید |
معماران، طراحان و توسعه دهندگان، مدیران مشاغل را راهنمایی میکنند که چطور میتوانند محیطهای کاری ایجاد کنند که در آن محیط کارمندانشان شادتر، باانگیزهتر بوده و تولید بالاتری داشته باشند.
روزهایی که کارمندان مجبور بودند کل روز را در اتاقهایشان محبوس بوده و تعامل اجتماعی اندکی با دیگران داشته باشند، گذشته است. در مقابل، طراحی دفاتر و محیطهای کار شکل انعطافپذیرتری پیدا کرده و فضاهایی متناسب با نیازهای مختلفی چون کار گروهی، همکاری و مشارکت، کار اختصاصی و متمرکز، معاشرت و گفتگو ایجاد شده اند.
تحقیقات نشان میدهد، اکثر افراد اعتقاد دارند در صورتی که فرصتی برای تغییر در محیط و چیدمان دفتر داشته باشند، راحتتر خواهند بود. مطابق نظرسنجی انجمن تکنسینهای حسابداری، کار انعطافپذیرباعث میشود کارکنان استرس کمتر و میزان بهرهوری بالاتری داشته باشند. اما با توجه به ادامه روند تغییر، محیطهای کاری آینده چه شکلی خواهند بود؟
اندی هیت، مدیر بخش طراحی اروپا، خاورمیانه و آفریقا در شرکت WeWork پیشبینی میکند: در آینده از طراحی به سبک کاملاً آزاد (open office) فاصله گرفته و به سمت “بخش بندی یا تفکیک پذیری” فضاهای مختلف با اندازههای مختلف که میتوانند در نیازهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرند، خواهیم رفت. الیوت پستما، شریک استودیوی هدرویک نیز موافق این نظریه است. او عنوان میدارد: « تا پیش از این تصور میشد، که همکاری و تعامل کامل، بهترین شیوه طراحی محیط اداری و فضای کار باشد، اما افراد ممکن است درونگرا یا برونگرا باشند، و دفاتر باید به گونهای طراحی شوند که برای هر دو گروه مناسب و کاربردی باشند ».
علیرغم اینکه هر دو گروه از افراد به وجود فضاهایی ساکت نیاز دارند، در عین حال موافق هستند که ادغام حس در جمع بودن و فضاب ساکت برای آیندهی فضاهای کاری مفید تر خواهند بود، به ویژه که پیشرفتهای فناوری باعث ترغیب افراد بیشتری به دورکاری و منزویتر شدن کرده است و کار در سکوت تنهای به شکل مدام منجر به انزوای بیشتر میشود.
آقای پوستما در پردیس جدید گوگل در شهر مانتین ویو در ایالت کالیفرنیا مشغول فعالیت است، جایی که به جای طبقات مجزا و دفاتر سنتی، دارای محیطهای تفکیک شده به نحوی که یک طبقه به 20 بخش تقسیم شده است؛ تا همهی کارکنان بتوانند از پنجره به نمای بیرون دید داشته باشند. جائی که در آن حدود 100 کارمند مشغول فعالیت هستند، و سقف برخی مناطق از یکسری سایبان ساخته شده که باعث میشود نور و هوای طبیعی در محیط جریان داشته باشد.
آقای پوستما میافزاید: «با پیشرفت فناوری، معماران باید بر ایجاد فضاهای اجتماعی تمرکز کنند. او پیشبینی میکند حذف میزهای پذیرش و موانع در ورودی شرکتها رونق بگیرد، به نحوی که کارمندان با نرم افزارهایی چون تشخیص چهره شناسائی میشوند. او میگوید «باید ایجاد فضاهایی برای جمع کردن و گفتگوی افراد را در اولویت قرار دهیم».
کارشناسان تصور میکنند، محیطهای کار آینده به چه شکل خواهد بود؟
پیتر فیشر، مدیر شرکت Bennetts Associates میگوید ، امکان انتخاب برای کارمندان باعث میشود آنها احساس کنترل وانتخاب بیشتری را داشته باشند. او تصور میکند وجود اتاقهایی دارای ارتفاع بلند با استفاده از رنگهای مختلف و توجه به نورپردازی، تهویهی مطبوع و درجه حرارت مناسب، در طراحی محیط اداری بسیار مهم خواهد بود. تحقیقات نشان میدهند که اگر افراد فرصتی برای تغییر محیطشان داشته باشند، حتی اگر این تغییر شرایطشان را بدتر کرده باشد بازهم راحتتر خواهند بود.
بر این باورند که اگر تکنولوژیهای جدید در محیط به شکلی یکپارچه وجود نداشته باشد، سازمانشان در معرض خطر قرار میگیرد. | 64% |
اعتقاد دارند که محیطهای کاری آینده باید کاملاً اتوماتیک باشند. | 71% |
فکر میکنند که محیطهای کار آینده باید به شکلی خودکار آپدیت شده و خودشان را به روز کنند. | 72% |
ترجیح میدهند فضای مجازی تقویت شده و نقش قویتری داشته باشد. | 61% |
آقای پوستما همچنین پیشبینی کرده است که ساختمانهای اداری آینده بخش بندی و ظاهر متنوع و متفاوتی ایجاد میکنند که متناسب با روشها و اسلوبهای مختلف باشند، به همین دلیل ساختمانهای صنعتی سابق نیز همچنان محبوبیت خواهند داشت.
او میگوید: «روند زیبایی برای زیباییشناسی صنعتی نیز وجود دارد. نوعی جلا و روح میبخشد و به کاربر امکان میدهد احساس کند که میتواند فضا را تغییر دهد. این احساس به فرد استقلال میدهد تا فضای کاری خودش را تهیه کند».
سیمون الفورد، مدیر الفورد هال مونگان (AHMM) میگوید ساختمانها باید ثابت بوده و در عین حال امکان تغییر فضای داخلی وجود داشته باشد. AHMM دفتر گوگل در لندن را طراحی کرد، دفتری که در سال 2016 افتتاح شد و مفهوم اتاق جلسات مدولار را ایجاد کرد که با نام پراجکت جک (Projact Jack) شناخته میشوند. اتاقکهای اداری سه لایه میتوانند از سوی کارمندان اداری مورد استفاده قرار گرفته و در فضاهای مختلف یا سطوم مختلفی از حریم خصوصی ایجاده و تولید شوند .
آقای فیشر عنوان میکند که تغییر در سبک طراحی دکوراسیون اداری یا (هیبریداسیون) ، که در قالب آن فضاهای باز و سرپوشیده در یکدیگر ادغام میشوند و مکانهای بسته و خصوصی مانند زیرزمینها به فضاهای سازنده تبدیل شده و مورد استفاده قرار میگیرند، در آینده محتمل خواهد بود.
آقای آلفورد همچنین اضافه میکند، تغییراتی که در آینده رقم خواهد خورد به سمت ساختمانهای چند منظوره میرود که برای کل یک جامعه کارآیی خواهد داشت و نه تنها برای افرادی که در آن محیط فعالیت میکنند. او میگوید: «اقداماتی برای جذب بیشتر کارمندان در محیط کارانجام خواهند شد ». در آینده دفاتر احتمالاً محیطی روی پشتبامها یا زمین بازی در زیرزمین داشته باشند. در آینده نزدیک ” ساختمان ها تبدیل به میکروشهرها خواهند شد.
معماران پیشبینی میکنند که نزدیکی به طبیعت در آینده در طراحی دفاتر رویکردی غالب خواهد بود. آقای پوستما این رویکرد را شامل فراهم کردن فرصتهای بیشتر برای کارمندان عنوان میکند تا از ویژگیهایی چون راه پلههای مارپیچ و طبقات پانلبندی شده، و همچنین استفاده از عناصر بیوفیلی در طراحی اداری خود را نشان میدهد. اگرتمایل دارید در مورد طراحی محیط اداری با استفاده از بیوفیلیا بیشتر بدانید پیشنهاد میکنیم مقاله طراحی بیوفیلیک در فضای اداری و برخی نمونه های طراحی دکوراسیون سبز را مطالعه کنید. استفاده از ویژگیهای صوتی چون صدای آب جاری یا استفاده از پارچهها و بافتهای الهام گرفته از طبیعت دو نمونه از این موارد هستند.
در خصوص راهکارهای کنترل صدا در دفتر کار در این مقاله از دنیته بیشتر بخوانید: کنترل صدا در محیط کار
او میگوید: «این روند ورای استفاده از گیاهان سبز و گلدانها است». کارمندان در پی آن هستند که درک درستی از زمان، فصول، و آب و هوا داشته باشند.
هلن کاوزر، مدیر پروژههای ارشد مدیریت دارایی در آرژانتین، میگوید تمرکز بر سلامتی و احساس مطلوب نیز در طراحی محیطهای داخلی نقش مهمی دارد. مشاغل مختلف باید درجه کیفیت هوا و درجه تولید دیاکسید کربن را ارزیابی کرده و تأثیر آنها روی بهرهوری و احساس مطلوب کارکنان را تحلیل کنند. در واقع باید تلاش کنند از مبلمان اداری و لوازم تولید شده با مواد سازگار با طبیعت استفاده کرده، و در مورد اینکه محصولات مصنوعی چون رنگ، پلاستیکها و سنگهایی که در طراحی استفاده میکنند، چه تأثیری بر سلامتی افراد دارد حساس باشند. او میگوید: «صاحبان مشاغل نه تنها به لحاظ اخلاقی وظیفهی تعهد به سلامت کارکنانشان را دارند، بلکه پرداخت به این امر به آنها کمک میکند کسب درآمد نیز کنند . اگر کارکنان خلاقتر و کارآمدتر هستند، بهتر است سلامت و کارا نگه داشته شوند ».
آقای هیت معتقد است در آینده از دادههای کارکنان به شکلی فزاینده در طراحی دفاتری متناسب با نیازها و خواستهها استفاده میشود. به عنوان نمونه در حال حاضر شرکت WeWork در طراحی دفاترش به فرهنگهای کشورهای مختلف توجه میکند. به عنوان مثال، فضاهای کار در سوئد دارای میزهای ناهارخوری بزرگ و جمعی است، در حالیکه در انگلستان چنین میزها و فضاهای بزرگی نشانهی ناهنجاری هستند چرا که مردم اغلب تمایل به صرف غذا در انزوا دارند.
او ادامه میدهد «مطابق دادههایی که افراد ارائه میکنند، دفاتر بسیار قابل تنظیمتر میشوند». در واقع یک دفتر موقعیت مکانی من را ردیابی کرده و تنظیماتی متناسب با آن ارائه میکند. «شاید بعد از ناهار ترجیح دهم که درجه حرارت فضایی که در آن کار میکنم اندکی پائین آمده و پردهها بالا کشیده شوند تا جلوی خوابآلودگی را بگیرند و محیط کار مطلوبی ایجاد کنند».
در حالیکه دفاتر به روند تکاملشان ادامه میدهند محیطهای کاری آینده پیشرفتهای جالبی را در ورای اتاقهای جلسات مدولار نشان میدهند، از فضاهای شخصی گرفته تا مبلمان و وسایلی که متناسب با سلامت فردی هستند. میتوانیم شاهد فشار بیشتر روی محیطهای کاری باشیم که مطابق آن احساس مطلوب در کارکنان در اندازهگیری میزان بهرهوریشان ارزش دارد.
دیدگاهتان را بنویسید